top of page
Zoeken
  • iris dryepondt

Varkenswangetjes met bloemkool uit de oven en puree

4pers

Nodig:

· 20 varkenswangetjes van duurzaam gekweekte varkentjes

· Grof zeezout

· Arachideolie

· Klont boter

· 2 grote wortels in ringetjes gesneden

· 1 grote ui in ringen gesneden

· 1 prei in ringen gesneden

· 3 stengels bleekselderij in ringetjes gesneden

· 5-tal teentjes look gekneusd en grof gehakt

· 400 ml Madera

· 1 tl zwarte peperkorrels

· 10tal takjes tijm

· 3 laurierblaadjes

· 1L rundsbouillon (maak ze zelf of koop ze vers als dat kan, poedertjes en bokaaltjes hmmmm)

· 150ml port

· 200ml krachtige rode wijn

· 3 el kristalsuiker


· 1 mooie witte bloemkool, ontdaan van groene bladeren

· 100gr gezouten boerenboter

· Zwarte peper

· 1 tl chilivlokken


Bereiding:

Dit is een gerecht waar je ruim een dag op voorhand kan aan beginnen, beetje bewerkelijk, maar op het diner zelf zit je wel op rozen (ttz aan tafel 😊 en niet in je keuken)

Leg de wangetjes in een glazen of stenen schaal en bestrooi ruim met grof zeezout, dek af en zet ze een dag (1/2 dag in de ijskast)

Spoel de wangetjes af met koud water en dep ze droog. Verhit een wok of diepe pan met wat arachideolie en bak er de wangetjes in bruin aan beidde zijden. Haal de wangetjes uit de pan en zet opzij. Voeg nu wat extra olie toe aan de pan en bak de wortel, ui, bleekselderij en look zachtjes een 10-tal min. Voeg 200ml Madera toe, roerbak nog enkele minuten. Doe nu de peperkorrels, de bouillon en tijm in de pan en breng aan de kook.

Verwarm de oven op 130C

Verdeel de varkenswangen over een diepe ovenschaal en giet er nu de volledige inhoud vd pan over. Dek de schaal af met bakpapier, of dek af met deksel. (Zorg dat de wangetjes onder de jus liggen) Laat de wangetjes 2 ½ u in de oven sudderen.

Haal nu de wangetjes uit de jus, doe ze in een afgedekte kom en zet in de koelkast. Haal de jus door een zeef, duw nog eens even hard op de groenten zodat je zeker alle smaken mee hebt! Zet ook deze in de koelkast tot je ze nodig hebt.

De avond (of middag) van het diner: Maak de maderajus. Neem een grote pot (waar later ook de wangetjes en de Bouillon bij kunnen, verhit de pot en laat er de kristalsuiker al roerend in oplossen tot ze karamelliseert, voeg er langzaam de Madera, Port en rode wijn bij en laat een 15min pruttelen.

Verwarm intussen de oven voor op 200C. Smeer de bloemkool in met de gezouten boter, chili en zwarte peper uit de molen, zet in de oven ongeveer 25min (afhankelijk vd grote van je bloemkool, en je kan voelen of hij klaar is door er eens met een mes of priem in te prikken, kook hem vooral niet plat!)

Voeg nu 400ml (de rest spaar je in je diepvries voor een volgend gerechtje) van de bouillon toe aan de Maderajus en roer alles langzaam door elkaar en breng aan de kook en laat 10 à 15min inkoken tot de helft. Voeg de wangetjes toe met een flinke klont goede boter en laat nog 10min sudderen, tot de jus dik en kleverig rond de wangetjes blijft plakken.

Dien op in een verwarmde schaal met de bloemkool en eventueel aardappelpuree met een korstje uit de oven.

Smakelijk!





120 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Kathleen Goethals de Mude
Kathleen Goethals de Mude
Mar 13, 2021

Heerlijke varkenswangetjes! Dat was echt genieten...

Like
Iris Dryepondt
Iris Dryepondt
Mar 15, 2021
Replying to

stuur mij de volgende keer eens een fotoootje door hé :-) altijd gezellig, en dikke merci!

Like
bottom of page